top of page

Onderzoekers:

INSTA-MD: Werkt ontstekingsremmende medicatie bij een depressie?

Verwachte start: maart 2023

Achtergrond

Tijdens de piekmomenten van de COVID-19-pandemie rapporteerde een kwart van de bevolking depressieve klachten. Vandaag ligt dit weer lager, maar toch kampt nog 5-8% van de Belgische bevolking met een majeure depressieve stoornis (MDS), en dat is veel. 

Meer dan een miljoen Belgen neemt een antidepressivum. Dit is medicatie die door een deel van de mensen wordt ingenomen voor angstklachten, door een ander deel voor depressieve klachten, en door sommigen zelfs voor beiden. Echter tonen deze onvoldoende resultaat. Meer dan de helft klaart niet of onvoldoende op na twee verschillende antidepressiva. 

 

Onderzoek van de laatste jaren toont aan dat bijna een derde van de mensen met een depressie kampen met wat wij een immuungemedieerde depressie noemen. Dit houdt in dat er een chronische vorm van ontsteking in het lichaam aanwezig is, wat gepaard gaat met onder andere ergere depressieve klachten, een lagere kwaliteit van leven, meer lichamelijke symptomen, alsook een verminderde respons op de standaard behandeling. Dit vereist dus een gerichtere interventie. 

 

Uit onderzoek blijkt dat ontstekingsremmende middelen, zoals Celecoxib of Minocycline, werkzaam zouden kunnen zijn tegen dit subtype van depressies, wanneer deze worden toegevoegd aan een standaard behandeling met antidepressiva. Dit lijkt enkel te werken bij mensen die daadwerkelijk verhoogde ontstekingswaarden in het bloed vertonen. 

Studieopzet

Om deze zaken te kunnen aantonen, gaan we bij mensen die kampen met depressie bloed afnemen om te kijken tot welke categorie van ontsteking ze behoren (hsCRP laag < 3 mg/L; hoog ≥ 3 mg/L). Aan de hand van deze waarde wordt men ingedeeld in een van de twee groepen. In elk van deze groepen zal worden uitgeloot wie voor 12 weken behandeld wordt met Minocycline, Celecoxib of een placebo. Een placebo is hier heel belangrijk om daadwerkelijk aan te tonen dat iets werkt of niet. U heeft echter wel 2 op 3 kans om tot de actieve behandelgroep (=Minocycline of Celecoxib) te behoren. Deze studie zal uitgevoerd worden in UPC Duffel en UZ Brussel. We werken ook samen met UPC KU Leuven en VU Medisch Centrum Amsterdam.

 

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen:

  • Tussen 18 en 65 jaar oud zijn

  • Die kampen met een depressie 

  • Die hier reeds medicatie voor innemen

De start van de screening is gepland in januari 2023. Binnenkort vindt u hier de link voor de online screening terug!

Indien interesse in het deelnemen aan reeds lopende studies kan u ook, vrijblijvend, uw gegevens achterlaten via ons contactformulier. Een medewerker van SINAPS zal dan contact met je opnemen.

 

Deze studie is deel van het doctoraal onderzoek van dr. Jonas Janssens en dr. Céline Wessa, onder supervisie van Prof. Dr. Manuel Morrens (UA).

Met medewerking van onder andere Prof. Dr. Stephan Claes en Dr. Elfi Vergaelen (KUL); Prof. Dr. Seline Van den Ameele (VUB); Prof. Dr. Brenda Penninx, Dr. Yuri Milaneschi en Dr. Ir. Femke Lamers (UMC Amsterdam)

Jonas Janssens - Doctoraal onderzoeker.jpg

dr. jonas janssens

jonas.janssens@emmaus.be

Livia De Picker_edited.jpg

DR. livia de picker

livia.depicker@uantwerpen.be

Manuel Morrens.jpg

dr. manuel morrens

manuel.morrens@uantwerpen.be

pasfoto VC 2016.jpeg
IMG_6901.jpg

dr. Céline Wessa

celine.wessa@emmaus.be

bottom of page