top of page

INSTA-MD: Werkt ontstekingsremmende medicatie bij depressie?

U kan zich aanmelden om mee te doen in UPC Duffel (Antwerpen), UZ Brussel, of UPC KU Leuven (campus gasthuisberg):

 

Achtergrond

Tijdens de piekmomenten van de COVID-19-pandemie rapporteerde een kwart van de bevolking depressieve klachten. Vandaag ligt dit weer lager, maar toch kampt nog 5-8% van de Belgische bevolking met een majeure depressieve stoornis (MDS), en dat is veel. 

Meer dan een miljoen Belgen neemt een antidepressivum. Dit is medicatie die door een deel van de mensen wordt ingenomen voor angstklachten, door een ander deel voor depressieve klachten, en door sommigen zelfs voor beiden. Echter tonen deze onvoldoende resultaat. Meer dan de helft klaart niet of onvoldoende op na twee verschillende behandelingen met antidepressiva. 

 

Onderzoek van de laatste jaren toont aan dat bijna een derde van de mensen met een vorm van depressie kampen die wij een immuungemedieerde depressie noemen. Dit houdt in dat er een chronische vorm van ontsteking in het lichaam aanwezig is, wat gepaard gaat met onder andere ergere depressieve klachten, een lagere kwaliteit van leven, meer symptomen zoals vermoeidheid en slaapgebrek, alsook een verminderde respons op de standaard behandeling. Dit vereist dus een gerichtere interventie. 

 

Uit onderzoek blijkt dat ontstekingsremmende middelen, zoals Celecoxib of Minocycline, werkzaam zouden kunnen zijn tegen dit subtype van depressie, wanneer deze worden toegevoegd aan een standaard behandeling met antidepressiva. Dit lijkt voornamelijk te werken bij mensen die daadwerkelijk verhoogde ontstekingswaarden in het bloed vertonen. 

Studieopzet

Om deze zaken te kunnen aantonen, gaan we bij mensen die kampen met depressie bloed afnemen om te kijken tot welke categorie van ontsteking ze behoren (hsCRP laag < 3 mg/L; hoog ≥ 3 mg/L). Aan de hand van deze ontstekingswaarde wordt men ingedeeld in een van de twee groepen. In elk van deze groepen zal worden uitgeloot wie voor 12 weken behandeld wordt met Minocycline, Celecoxib of een placebo. Een placebo is hier heel belangrijk om daadwerkelijk aan te tonen of de therapie werkt of niet. U heeft echter wel 2 op 3 kans om tot de actieve behandelgroep (= Minocycline of Celecoxib) te behoren. Deze studie zal uitgevoerd worden in UPC Duffel, UPC KU Leuven en UZ Brussel. Verder werken we ook samen met VU Medisch Centrum Amsterdam.

Met medewerking van onder andere Prof. Dr. Manuel Morrens (UA), Prof. Dr. Livia De Picker (UA), Tim Rietberg (UA), Dr. Céline Wessa (UA); Prof. Dr. Stephan Claes (KUL), Prof. Dr. Elfi Vergaelen (KUL), Emma Saillart (KUL); Prof. Dr. Seline Van den Ameele (VUB); Prof. Dr. Brenda Penninx, Dr. Yuri Milaneschi en Dr. Ir. Femke Lamers (UMC Amsterdam). Financieel ondersteund door FWO-Vlaanderen.

 

Wie zoeken we?

We zijn op zoek naar mensen:

  • Tussen 18 en 65 jaar oud

  • Die kampen met een depressie 

  • Die hier reeds medicatie voor innemen

Hier vindt u alvast de informatie brief!

 

Kies uw locatie

De studie wordt uitgevoerd op drie locaties:

ZIN IN ONDERZOEK?

Indien interesse in het deelnemen aan deze en andere lopende studies kan u ook, vrijblijvend, uw gegevens achterlaten via ons contactformulier. Een medewerker van SINAPS zal dan contact met je opnemen.

 

Een samenwerking van:

ua_logo.jpg
UPC_Duffel-logo transparant kleur.png
Brussls_Uni_Hospital_Belgium.jpg
KULEUVEN_CMYK_LOGO.png
UPC KUL.png
FWO logo.png
bottom of page