top of page

CONNEX-studie

Zoals u misschien weet, is schizofrenie een aandoening die de geestelijke gezondheid van mensen op verschillende manieren beïnvloedt. Het kan, bijvoorbeeld, het humeur of het gedrag van een persoon beïnvloeden. Het kan ook een invloed hebben op de manier waarop een persoon denkt, op zijn/haar geheugen en zijn/haar mentale functies. Artsen noemen dit ‘cognitieve stoornissen’. Voorbeelden omvatten het moeilijk hebben om:
• u te herinneren waar u iets heeft neergezet;
• een boek te lezen of aandachtig naar een film te kijken;
• het juiste wisselgeld te berekenen als u iets cash betaalt;
• uw reis te plannen zodat u op tijd aankomt.


Er zijn geen goedgekeurde behandelingen voor cognitieve stoornissen gerelateerd aan schizofrenie. Dat is de reden waarom onderzoekers CONNEX uitvoeren - een klinisch studieprogramma dat onderzoekt of een studiegeneesmiddel de cognitie bij mensen met schizofrenie kan verbeteren.


In deze studie wordt de werking van het studiegeneesmiddel vergeleken met die van een inactief geneesmiddel, placebo genoemd. Een placebo is een tablet die eruitziet als het studiegeneesmiddel, maar geen actieve bestanddelen bevat. Als u aan CONNEX deelneemt, kunt u dus het studiegeneesmiddel krijgen of een placebo.


WIE KAN ER DEELNEMEN?
Het CONNEX-team is op zoek naar ongeveer 1800 deelnemers (en 1800 studiepartners) om deel te nemen aan het studieprogramma. Om in aanmerking te komen, moeten ze (onder andere):
- tussen de 18 en 50 jaar (inclusief, op het ogenblik van de inschrijving) oud zijn;
- de diagnose van schizofrenie hebben gekregen;
- gedurende ten minste drie maanden hetzelfde geneesmiddel voor schizofrenie hebben genomen en niet in een ziekenhuis zijn behandeld voor schizofrenie in de laatste drie maanden;
- moeilijkheden ondervinden om dingen te onthouden, gefocust te blijven op taken en gesprekken of uit te zoeken hoe iets te doen;
- in staat zijn om bepaalde studiebezoeken af te leggen met iemand die zij regelmatig zien en waarmee zij regelmatig spreken (deze persoon zal een officiële 'studiepartner' zijn);
- in het afgelopen jaar geen zelfmoordgedrag hebben vertoond.


OVERZICHT VAN DE STUDIE
Er zijn drie studies binnen het CONNEX-studieprogramma. Elke studie duurt ongeveer acht maanden (35 weken), met inbegrip van de screening en opvolging. Tijdens deze periode moet u ongeveer 16 bezoeken aan het studiecentrum afleggen (ongeveer vier van deze bezoeken worden samen met de officiële studiepartner afgelegd).


Het belangrijkste deel van de studie wordt de behandelingsperiode genoemd. Tijdens deze periode worden deelnemers willekeurig toegewezen (zoals bij het opgooien van een munt) aan één van twee groepen. Eén groep krijgt tabletten die het studiegeneesmiddel bevatten en de andere groep krijgt tabletten die een placebo bevatten. Beide groepen nemen oraal (via de mond) één tablet per dag gedurende zes maanden (26 weken). Deelnemers hebben evenveel kans om aan één van beide groepen te worden toegewezen, maar ze weten niet in welke groep ze zitten en ook hun arts weet dat niet.

 

Op de dagen waarop een bezoek aan het studiecentrum wordt gebracht, volgen wij uw algemene gezondheid en symptomen gerelateerd aan uw schizofrenie op aan de hand van testen en vragenlijsten. Als de behandelingsperiode voorbij is en u bent gestopt met het nemen van uw studiegeneesmiddel, moet u het studiecentrum nog enkele keren bezoeken, zodat we uw gezondheid kunnen blijven opvolgen.
Voor meer informatie over het CONNEX-studieprogramma neemt u contact op met het studieteam via de onderstaande gegevens of met uw arts om meer informatie te vragen.

 

Contactgegevens studieteam: info@sinapsduffel.com of 015/30.40.34
Je kan ook, vrijblijvend, je gegevens achterlaten via ons
contactformulier. Een medewerker van SINAPS zal dan contact met je opnemen.

“Dit onderzoek is goedgekeurd door Commissie Medische Ethiek UZ Brussel/VUB. In het kader van deze studie kan persoonlijke informatie bewaard worden. Deze informatie zal beschermd zijn volgens de Belgische Privacywet ter bescherming van persoonsgegevens en de Europese richtlijn gegevensbescherming”.

bottom of page