top of page

BioMAPD studie: Biologische veranderingen rond ECT behandeling voor (psychotische) depressie

Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening, waarbij patiënten soms ook psychotische symptomen ervaren, zoals wanen of hallucinaties. Omdat medicatie vaak onvoldoende effect heeft, kan elektroconvulsietherapie (ECT) worden aangeboden. Deze techniek is zeer efficiënt, maar niet zonder nadelen, en vele patiënten ervaren een drempel om voor deze behandeling te kiezen.
Deze studie onderzoekt biologische veranderingen in het bloed die gelinkt zijn aan (psychotische) depressie en ECT-respons. Zo willen we psychotische en niet-psychotische depressie beter kunnen onderscheiden en mogelijke behandelingsstrategieën voor deze groepen identificeren die even efficiënt zijn als ECT, zonder de beperkingen of nadelen die hieraan verbonden zijn. Op termijn kan dit bijdragen aan optimalisatie van diagnose en ontwikkeling van nieuwe, betere medicatie voor (psychotische) depressie.
 
Deze studie vergelijkt ´biomarkers´ in het bloed van patiënten met die van gezonde vrijwilligers. Wil u de wetenschap een handje helpen, en bijdragen aan deze studie naar depressie? Stuur dan een mail naar annelies.dellink@emmaus.be of bel 015/30.46.44, ook voor eventuele vragen.

 

 

 

 

Onderzoeker:

YAG-3031 (2).jpg

annelies dellink

Annelies.Dellink@emmaus.be

Poster HC Biomapd.png
bottom of page